Artur Bushi: Sheshi “Skënderbej” në Krujë, shembull i transformimit urban të qytetit

10

Falë një investimi prej 3.9 milion lekë nga Ministria e Zhvillimit Urban, në qytetin e Krujës ka nisur prej 9 muajsh zbatimi i projektit që i jep tjetër “fytyrë” urbane dhe turistike qytetit. Projekti parashikon investimin në qendrën e qytetit duke e kthyer në një zone pedonale, duke ndërthurur elementet si guri i zonës së Krujës, hekurit dhe zgjeruar akoma më shumë qendrën e qytetit. Pjesë e projektit është edhe ndërtimi i një parkimi nëntokësor, në zonën e njohur ndyshe si ish- parku i autobusëve. Gjithashtu zgjerimi i rrugëve hyrëse të qytetit, me ndriçim të ri, trotuare dhe asfaltim të segmentit nga nënstacioni elektrik deri në qendrën e qytetit.

Kjo sipas Kryetarit të Bashkisë Krujë, ky investim sjell Krujën që duam, në traditën që ka, duke ofruar një standart siç e meriton, mikpritje dhe sigurie për 300 mijë turistët.

Kruja feston hapjen e sezonit turistik.

Bashkia Krujë zyrtarisht çeli sezonin turistik, mes një game të gjërë aktivitetesh kulturore dhe

artistike që nisin nga ora 10:00 e deri në mbrëmje vonë. Shoqëruar nga Ministria e Zhvillimit

Urban, Eglantina Gjermeni dhe kandidatët për deputet, Rrafman Rraja, Bashkim Xhafa dhe

Roland Xhelilaj, treguan se me investimet e bëra gjatë mandatit të parë, kanë ndikuar në rritjen e

numrit të turistëve. Sipas Kryebashkiakut, Kruja është destinacioni më i preferuar nga operatorët

turistik vendas dhe të huaj e fakt i tillë dëshmohet me numrin e lartë të turistëve për vitin 2016,

plot 300.000 të tillë.

Aktiviteti “TID DAY” nisi me panairin e kulinarisë, pranë Pazarit të Vjetër të Krujës, ku të

pranishmit do të provojnë disa nga gatimet tradicionale të zonës, për ti lënë vendin pastaj,

aktiviteteve kulturore të përgatitura nga Qendra e Kulturës pranë bashkisë Krujë, Cirkut të

Tiranës etjer. Promovimi i Krujës të lidhur ngushtë me artizanatin do të pasqyrohet përmes

prezantimit të veshjeve karakteristike, punimeve me dorë të bakrit, qelesheve dhe drurit, çka e

bën Krujën të njohur në Shqipëri e më gjërë.

Risi në këtë vit, ishte edhe “Kruja Outdoor” ku u prezantuan edhe atraksionet turistike për

turizëm sportiv, ecje në natyrë, përmes produktit, Kalaja Antike e Albanopolist – Mali i Krujës –

Qafshtama.

Aktiviteti kulmoi me koncertin festiv në orë 19:00 me pjesëmarrjen e këngetarëve të njohur si

Endri & Stefi, Aleksandër Gjoka, Rosela Gjylbeku, Kejsi Tola dhe Olta Boka, që për dy orë

argëtuan mijëra të pranishëm me këngët më të mira shqiptare, si mirëseardhje për sezon sa më të

mbarë turistik

Aktiviteti “TID DAY” u organizuar nga Bashkia Krujë në bashkëpunim me TID (Tourism

Improvement District-Kruja ) dhe AADF (Albanian-American Development Foundation).

ADISA – Vizioni transformues i shërbimeve ndaj publikut !

Agjencia e Shërbimeve Publike, ADISA vazhdon shtrirjen e saj në të gjithë territorin e vendit. Në qytetin e Krujës është çelur sot Qendra me një ndalesë e Shërbimeve Publike, në të cilën qytetarët do të mund të marrin mbi 230 shërbime nga 6 institucione shtetërore qendrore dhe vendore. Në ceremoninë e organizuar me këtë rast merrnin pjesë Ministrja për Inovacionin dhe Administratën Publike, Milena Harito, ministri për Çështjet Vendore, Eduard Shalsi, Drejtoresha e Bankës Botërore për Evropën Juglindore, Ellen Goldstein, Ambasadori Italian Alberto Cutillo, Koordinatori i Përhershëm i OKB-së në Shqipëri dhe Përfaqësues i Përhershëm i UNDP, Brian Willimas, deputetë të Komisionit të Veprimtarive Prodhuese, drejtuesit e institucioneve që ofrojnë shërbimet e tyre në këtë qendër, përfaqësues të pushtetit vendor etj. “Ne kemi nevojë si shoqëri të ndërtojmë besim reciprok të shtetit tek qytetarët dhe të qytetarëve tek shteti. Për të ndërtuar këtë besim duhen mekanizma dhe gjithë përpjekja jonë ka qenë të forcojmë shtetin për të ndërtuar besimin. Për këtë duhet një sistem i caktuar dhe gjithë reforma konsiston pra në këtë sistem, të cilin ne po ndërtojmë”, është shprehur ministrja Harito në fjalën e saj. Pasi ka shpjeguar në mënyrë të përmbledhur se si funksion sistemi i ngritur, ministrja Harito është ndalur te transparenca që siguron ai për qytetarët: “Transparenca dhe mënyra se si jepen shërbimet në këtë zyrë, por dhe në të gjitha zyrat e tjera të ADISA-a, është një instrument për të fuqizuar qytetarin në mënyrë që ai t’i kërkojë llogari shtetit”. “Përmirësimi i shërbimeve publike është një sfidë në të gjithë botën, – vijoi ministrja Harito – që nuk matet në GDP-në e vendit ose të paktën jo në mënyrë direkte, por është tregues i cilësisë së jetës së qytetarëve dhe i nivelit të zhvillimit të vendit”. Ministri për Çështjet Vendore, Eduard Shalsi tha se ishte surprizuar kur disa muaj më parë si kryetar i Komisonit të Veprimtarive Prodhuese kishte vizituar qendrat e ADISA në Tiranë dhe Kavajë, nga ndryshimi i madh në ofrimin e shërbimeve publike. Ai theksoi se tashmë stafi i tij do të bashkëpunojë ngushtë me ADISA që kjo përvojë e mirë do të shtrihet në të gjitha bashkitë e vendit. Drejtoresha e Bankës Botërore për Evropën Juglindore, Ellen Goldstein e cilësoi hapjen e Qendrës së integruar si një hap cilësor për shërbime më cilësore ndaj qytetarëve. “Ne sot këtu po shohim ambjente të bukura dhe zyra moderne, por ajo çfarë ju nuk shihni dhe që është akoma më e rëndësishme është procesi i riinxhinierimi dhe thjeshtëzimi i procedurave dhe monitorimi i performancës në ofrimin e shërbimeve publike të shtetit, në të mirë të qytetarit” Për Ambasadorin Italian Alberto Cutillo, reforma në shërbimet publike ka bërë që qytetarët përmes qendrave të integruara ADISA, të mund të marrin shërbimin në standard dhe me transparencë në mënyrë të barabartë. Brian Willimas, Koordinatori i Përhershëm i OKB-së në Shqipëri dhe Përfaqesues i Përhershem i UNDP u shpreh se hapja e kësaj qendre është dhe një iniciativë e qeverisë shqiptare për ta pasur qytetarin në fokus dhe për t’i parë shërbimet nga syri i tyre. “Qytetarët duan shërbime që janë efiçente, më pak burokratike dhe më pak korrupsion. Kjo qendër dhe të tjerat që do të hapen në të gjithë vendin, duhet t’i plotësojnë të tre këto kushte”. Qendra me një ndalesë në qytetin e Krujës është pjesë e një projekti inovativ që synon ti japë zgjidhje një problematike të hershme dhe të vazhdueshme të shërbimit të administratës shtetërore ndaj qytetarëve. Në këtë qendër janë vendosur sportelet e Zyrës së Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, Gjendjes Civile, Sigurimeve Shoqërore, Qendrës Kombëtare të Biznesit, Fondit të Sigurimit të detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor dhe Drejtorisë së Përgjithshme të Tatimeve. Qendra e Krujës është e dyta, pas asaj të hapur në muajin nëntor në qytetin e Kavajës, ku vetëm në katër muaj nga hapja ka pasur një fluks prej mbi 10.000 aplikimesh. Ndërkohë që së shpejti pritet të happen edhe në dy qytete të tjera si Fier dhe Gjirokastër.

Gëzuar 8 marsin, të dashura Nëna e të nderuara Zonja ! Të parat për familjen, plot vlerë në shoqëri dhe aftësi në bashkinë Krujë !

 

Sot është 8 Marsi, Dita Ndërkombëtare e Gruas. Një ditë shumë e rëndësishme kjo, në të cilën kujtohen arritjet e kushteve sociale, politike dhe ekonomike të grave në botë, por edhe dhuna dhe abuzimi që shumë gra janë ende duke vuajtur.

Dita ndërkombëtare e gruas u shënua fillimisht më 28 shkurt 1909 në Shtetet e Bashkuara pas një deklaratë nga Partia Socialiste e Amerikës. Ideja e të pasurit një ditë ndërkombëtare për gratë, ishte hedhur që në shek 20, në një botë e cila po haste në industrializim të shpejtë, por një situatë e tillë çoi në protesta për kushtet e punës.

Në vitin 1910 Konferenca e parë ndërkombëtare e grave u mbajt në Kopenhagen. por kjo histori është edhe më e lashtë se kaq.

Fillimisht më 8 mars 1875, në ndërmarrjen e tekstilit në Nju-Jork gratë u ngritën në protesta kundër kushteve çnjerëzore të punës, orarit të gjatë të punës dhe pagave të ulëta. Më pas në Kopenhagen u vendos te merreshin parasysh disa nga kërkesat e grave. Në mbledhje morën pjesë 100 gra nga 17 vende të botës, por nuk u vendos data se kur duhej të kujtohej kjo ditë. Fillimisht kjo ditë manifestohej të dielën e fundit të fund shkurtit, por në vitin 1911, Danimarka,Gjermania, Zvicra dhe Austria, shënuan këtë ditë ku morën pjesë miliona burra dhe gra, ku veç kërkesave të mëparshme gratë kërkuan edhe të drejtën e votës.

Dita e Gruas u vendos fillimisht në përkujtim të demonstratës së grave punëtore në Nju Jork.

Por përfundimisht, 8 Marsi u vendos si Dita Ndërkombëtare e Gruas, pas tragjedisë së 25 marsit 1911 në një fabrikë po në Nju Jork, ku zjarri i rënë në një fabrikë ku punonin vetëm gra shkaktoi 146 viktima, shumica e tyre emigrante.

Në Ditën e Gruas protestohet dhe festohet në shumë vende të botës. Në këtë ditë organizohen demonstrata dhe evenimente dedikuar grave.

 

Gjendja e Rrugëve në Krujë

Nisur nga situata e vështirë e kushteve klimaterike, ku në territorin e Bashkisë Krujë, temperaturat shkuan deri në – 15 gradë Celcius dhe pati reshje dëbore në qytetin e Krujës dhe në Njësinë administrative Cudhi. Në bashkëpunim të ngushtë me Autoritetin Rrugor Shqiptar janë marrë të gjitha masat që rrugët të jenë të kalueshme duke hedhur kripë dhe skorje nga mjetet borëpastruese të Jubica Shpk dhe Bashkië Krujë.

Në qytetin e Krujës janë të kalueshme lehtësisht dhe pa zinxhire për automjetet të gjitha segmentet rrugore. Rruga nacionale Krujë- Fushë Krujë e kalueshme pa zinxhirë, Rruga Mali i Krujës e kalueshme, pa zinxhirë. Rrugët e lagjeve tërësisht të lira.

Në Njësinë administrative Cudhi, aksi nacional Krujë – Qafshtamë është i kalueshëm pa zinxhirë për automjetet. Këshillohet vendosja e zinxhirëve vetëm në pjesën fundore të aksit pranë Parkut Kombëtar të Qafshtamës ka prezencë të akullit. Gjendja e rrugëve që lidhin fshatrat është si më poshtë :

  • Fshati Shkretë i pakalueshëm për automjetet, trashësia e dëborës 30 cm.
  • Fshati Mafsheq, i kalueshëm për automjetet e larta, trashësia e debores 20 cm
  • Fshati Nuajë, i kalueshëm edhe pa zinxhirë.
  • Fshati Kroi i Madh, i kalueshëm vetëm për mjetet e larta.
  • Fshati Cudhi Zallë, i kalueshëm, trashësia e doborës 20 cm.
  • Fshati Bruz Mal, i pakalueshëm, trashësia e doborës 20 cm dhe presence akulli në rrugë.
  • Fshati Rrënxë, i kalueshëm me zinxhirë.

Policia e Shtetit ka qenë e pranishme duke u kujdesuar për lëvizjen e mjeteve, këshilluar për vendosjen e zinxhirëve nga ana e shoferëve, ndërsa githë shërbimi shëndetësor është në gatishmëri ndaj situatave që mund të vijnë nga kushtet e vështira të motit.

Për familjet e bllokuara dhe në nevojë,Bashkia Krujë ka marrë masat që asnjë familje të mos mbesë pa ushqime, duke dërguar pako ushqimore në Njësinë Administrative Cudhi.

 

 

Artur Bushi : Bashkia Krujë në gatishmëri maksimale ndaj situatës së vështirë të kushteve klimaterike !

Falë masave të ndërmarra nga Autoriteti Rrugor dhe Drejtoria e Shërbimeve Publike të gjitha akset rrugore në qytetin e Krujës janë të kalueshme lehtësisht dhe pa zinxhire për automjetet. Segmenti rrugor që shfaqet më problematik është rruga e Malit, ku është e kalueshme me zinxhirë.

Ndërkohë Njësia Administrative Cudhi ka shumë probleme, ku aksi nacional Krujë – Qafshtamë është i kalueshëm vetëm nga mjetet e rënda. Disa fshatra janë të izoluara nga reshjet e dendura të dëborës, ku trashësia arrin në 50 cm.

Për Kryetarin e Bashkisë, Z.Artur Bushi -” Kjo është një situatë e vështirë, ku përpos angazhimi maksimal të punonjësve të Bashkisë Krujë, duhet dhe një mirëkuptim nga ana e banorëve për të shmangur sa më shumë lëvizjet sidomos në orët e para të ditës”.