Vizitoret ne Muzeun Historik dhe Etnografik arrijnë mbi 10 mijë ne muajin gusht , grupe vizitorësh nga Dubai dhe Egjipti.

Kruja vijon të mbetet destinacioni më i kërkuar nga vizitorët vendas dhe të huaj, ku vetëm në muajin Gusht, muzetë e qytetit u vizituan nga 10.000 turistë. Pavarsisht, një viti ende të kushtëzuar nga masat prej Covid-19, vendit më historik të shqiptarëve, nuk i munguan turistët e huaj, ku risia e këtij viti ishin turistët nga Dubai dhe Egjipti, përpos atyre tradicional si shqiptarët e Kosovës, Polakët dhe Ukrahinas.

Drejtori i Muzeut Mehdi Hafizi është shprehur, “Mbi 10 mijë vizitorë po arrijnë në  para pandemisë . Figura e Skënderbeut, meqë ka monumente në vende të tjera të europës shton kureshtjen tek pushuesit e huaj, e veçanta këtë vit janë grupe nga Dubai dhe Egjipti”.

Vizitorët nga Egjipti janë shprehur se, punimet me dorë ne Krujë janë impresionuese dhe që i ngjajnë produkteve në Egjipt  dhe kjo i jep ndjesine e te qenurit shumë familjare pra ndiheshin si në shtëpinë e tyre.

Vizitorë të shumtë  kanë vizituar Krujën  të cilët ishin polakë, kosovarë  dhe  risia e këtij  viti janë vizitorët nga Dubai dhe Egjipti.

Muzeu Kombëtar “Gjergj Kastrioti Skënderbeu” është inaguruar më 1 nëntor 1982, I cili ndodhet brenda  kështjellës. Ndërtesa ka karakterin e një memoriali. Aty ku historia, arkitektura dhe arti përbëjnë një të vetme..

Muzeu Etnografik i Krujës u përurua më 20 nëntor 1989. Ai është i ndërtuar në një banesë karakteristike qytetare të vitit 1764. Banesë e cilësuar monument kulture i kategorisë së 1 – rë. Objektet që ndodhen mbrenda muzeut janë 90%  origjinale dhe 100% funksionale, e cila nxit kureshtjen dhe interesin e vizitorëve të shumtë.

Vit të mbarë dhe të suksesshëm shkollor për nxënësit dhe mësuesit e Bashkisë Krujë!

Më 1 Shtator nisi viti arsimor në Bashkinë Krujë, ku 8006 nxënës dhe 641 mësues do të hapin dyert e shkollave për këtë sezon arsimor. Përfaqësues të Bashkisë Krujë dhe zyrës arsimore, nga shkolla e sapo rikonstrukuar në Thumanë, dhanë mesazhin e një viti të suksesshëm dhe me shpresën për sa më pak sfida të imponuara nga COVID-19!

Në Bashkinë Krujë janë 10 shkolla ne rikonstruksion ose në ndërtim nga e para, 3 prej të cilave hapen para datës 27 Shtator, ditë kur fillon zyrtarisht proçesi mësimor. Sot, dyert e 24 shkollave janë hapur për orët plotësuese, për nxënësit të cilët patën vështirësi nga mësimi në distancë, si pasojë e masave të marra nga Covid-19, ku shkollat u mbyllën dhe mësimdhënia u bë online.

Njoftim mbi situatën me furnizimin me ujë të pijshëm të qytetit Krujë!

Të nderuar banorë të qytetit Krujë,

Nisur nga shqetësimet për furnizimin me ujë të pijshëm ju informojmë, se me të konstatuar rënien e prurjeve dhe pas njoftimit të marr nga banorët e 3 lagjjeve për ngjyrën e ujit më datë 28-06-2021, urgjentisht është ngritur Grupi i Punës mes Bashkisë Krujë dhe Ndërmarrjes së Ujësjellës Kanalizime, për inspektim dhe kontroll të të gjithë linjës së furnizimit në Malin e Krujës, ku është konstatuar një ndërhyrje e paligjshme pranë depos kryesore. Në mënyrë të menjëhershme, kemi njoftuar dhe bërë padinë pranë Policisë së Shtetit, ku për pasojë është arrestuar një qytetar. Ndërkohë, në zbatim të Protokolleve të Higjenës së Shëndetit Publik, si masë paraprake dhe të përkohshme, kemi ndërprerë furnizimin e qytetarëve me ujë të pijshëm nga linja e re e ujësjellësit, deri në inspektimin tërësor të saj.

Duke qenë se vepra është brenda afatit kohor të garancisë, është njoftuar edhe firma zbatuese, bashkë me atë supervizuese, për tu bërë pjesë e Grupit të Punës, për inspektimin e gjithë linjës furnizuese nga burimi në Malin e Bogdanit e deri në depozitën e ujit në qytetin e Krujës. Duke qenë se linja e re shtrihet në një gjatësi prej 15 km dhe ku pjesa më e madhe shtrihet në një terren tepër të vështirë malor, gjithë inspektimi dhe kontrolli i linjës ka kërkuar kohën e saj dhe falë angazhimit të madh, jemi drejtë përfundimit të inspektimit të të gjithë linjës.

Nga ky kontroll, janë gjetur edhe 3 ndërhyrje të tjera në linjen kryesore, për të cilën kemi njoftuar Policinë e Shtetit dhe denoncuar këtë vepër të rëndë penale të ndërhyrjes së paligjshme në rrjetin e ujësjellësit, bashkë me provat përkatëse.

Për sa i përket ngjyrës së ujit, e cila ka ardhur prej ndërhyrjeve në rrjet, Ndërmarrja e Ujësjellës Kanalizime Krujë ka kërkuar pranë NJVKSH Krujë që perveç analizave të përditshme nga laboratori i saj, të bëjë rishtaz analizat e ujit pranë Institutit të Shëndetit Publik dhe Fakultetit të Shkencave të Natyrës të UT, prej të cilave ka rezultuar që uji është i pijshëm dhe nuk ka asnjë element të dëmshëm për shëndetin e njeriut.

E theksojmë se jemi drejtë përfundimit të inspektimit të ndërhyrjeve dhe pas riparimit të dëmeve në rrjet, për të qenë të kujdesshëm dhe në zbatim të Protokolleve të Sigurisë, NUKK do të kërkojë të ribëhen edhe njëherë tjetër analizat e ujit. Pas përfundimit të këtij proçesi, në mënyrë të menjëhershme, do të rinisë furnizimi me ujë të pijshëm nëpërmjet linjës së re.

Ndërkohë përmes këtij njoftimi, bëjmë thirrje ndaj çdo individi të papërgjegjshëm që tenton të prekë rrjetin e ri të furnizimit dhe rrjetin aktual të shpërndarjes së ujit të pijshëm, në rast evidentimi, do të përballet me pasojat më të rënda që parashikon ligji!

Ju faleminderit,

Ndërmarrja e Ujësjellës – Kanalizime Krujë

Përgjigjet e analizave të ujit të pijshëm
Raport Analiza Krujë 06.07.2021

Lavdi Dëshmorëve të Atdheut!

Më datën 5 maj 2021, ora 10.00 në qytetin e Krujës, me masa të plota dekorative  dhe protokollare, duke rrespektuar dhe masat antikovid, u organizuan homazhe në Varrezat e Dëshmorëve të Atdheut dhe vizitë në Muzeun e Dëshmorëve .

Në këto homazhe, ndonëse në kushtet e kufizimeve të pjesëmarrësve, morën pjesë përfaqësues të organizatave të veteranëve të LANCL dhe të familjeve të Dëshmorëve të Atdheut të bashkisë Krujë nga të gjitha zonat e njësitë e saj, si  dhe nga Kurbini, Dëshmorët e të cilit prehen në këto varreza,  qytetarë dhe përfaqësues të pushtetit vendor.

Gjatë homazheve pjesëmarrësit vendosën kurora te obelisku i dëshmorëve në emër të bashkisë krujë, Bashkisë Kurbin, Komitetit të veteranëve të LANCL të Krujës e Kurbinit, Organizatës së familje të dëshmorëve të Atdheut Krujë e Kurbin të Partisë Socialoiste dhe të PKSH dega krujë.

Familjarë të dëshmorëve të atdheut vendosen buqeta me lule.

Pas ekzekutimit të Himnit kombëtarë për të pranishmit dhanë mesazhe për 5 majin si dita simbol e dëshmorëve të atdheut: kryetari Komitetit të Veteranëve të LANCL  Kruje, Hysen Goci, kryetari i Organizatës së Familjeve të Dëshmorëve të Atdheut, Krujë Mehmet Deliu dhe nënkryetari i Organizatës së Familjeve të Dëshmorëve të Atdheut, Kurbin Ahmet Tafa.

Mbajtja gjallë e kujtimit të dëshmorëve dhe idealeve të tyre është një detyrë e shenjtë  dhe tejet humane, e domosdoshme për vetë ekzistencen e kombit tonë. Sot e ndjejm të gjithë nevojën e pranisë të modelit të heronjëve dhe dëshmorëve, që kanë sakrifikuar gjithshka për atdheun , pa menduar për vehte.

 

 

Nga të gjithë u dha  mesazhi se:  “Mbrojtja e historisë dhe e vlerave të patjetersueshme të LANCL dhe të Dëshmorëve të atdheut, ka nevojë për kontributin e të gjithëve, sepse pa vlerësuar e mbështetur fort te e shkuara nuk mund të ecim përpara e të ndërtojmë të ardhëmen më të mirë e të sigurtë

Respektimi i idealeve të dëshmorëve mbetet detyrë e shenjtë  për cilindo, sepse ata i kanë dalë zot kësaj toke dhe kanë sakrifikuar gjithshka për ta mbrojtur atë.  Prandaj këtë frymë ta trasmetojmë e t’ja lëmë amanet gjithë brezit të ri.

Kryetari Organizatës së familjeve të Dëshmorëve të atdheut, Mehmet Deliu, theksoi se: Dëshmorët e Atdheut  janë të përjetshëm sepse të përjetshme janë idealet e tyre, ata janë  flijuar për të mos vdekur kurrë, prandaj përjetësisht  rrojnë në memorjen tonë kombëtare.

Ky mesazh bëhet me jetik sot kur flitet pak ose aspak LANCL e cila është epopeja më e lavdishme e popullit tonë, që nga pavarësija e këtej. Sot ndeshen veprime e qendrime që errësojn imazhin e luftes se drejte te popullit tone,  duke e cuar deri ne harrese ate.

Veterani Sefer Boja, djali i dëshmorit Ahmet Boja u shpreh me lot në sy se: Dëshmorët i nderon e respekton çdo komb, prandaj kërkoj më shumë vlerësim e nderim dhe nga pushtetarët tanë, sidomos për edukimin e brezit të ri me këtë frymë.

Kryetari i Komitetit të Veteraneve të Rrethit, Veterani Hysen Goci shpehu respekt të veçantë për ata anëtarë të organizatës së veteranëve e familjeve të dëshmorëve që kanë spikatur vazhdimisht  me gatishmerinë e përkushtimin e tyre  në sherbim të vlerave të historisë dhe në respekt të dëshmorëve të atdheut.

Homazhet u mbyllën me thirrjen: Lavdi të përjetëshme Dëshmorëve të Atdheut!.

Rindërtimi/ Vijon proçesi i demolimit të pallateve të pabanueshme nga tërmeti i Nëntorit 2019!

Në Krujë vijon proçesi i rindërtimit e shtëpive të reja për familjet që humbën shtëpitë nga tërmeti i 26 Nëntorit. Plot 39 pallate do të shemben në Bashkinë Krujë e nga këto 23 janë në qytetin e Krujës. Menjëherë pas prishjes së pallateve, nis faza tjetër ajo e ndërtimit të infrastrukturës nëntokësore dhe truallit për zonën e re të rindërtimit. Bashkia Krujë është një nga bashkitë më të prekura nga tërmeti dhe është e vetmja bashki me 4 zona të reja rindërtimit. Një nga këto është në Krujë, e cila do të jetë e ndarë në Zonën A në rrugën Gavril Dara, ose Ballëm Efendiu dhe tjetra në rrugën Karl Gega, ose siç njihet ndryshe lagja nr 4.

Gjithashtu në qytetin e Krujës do të demolohen edhe 5 pallate të cilat do të shpronësohen për interes publik. Në qytetin e Krujës janë 684 banesa të cilat do të ndërtohen, nga këta 242 apartamente brenda zonave të rindërtimit dhe 96 apartamente në zonat jashtë sitit të rindërtimit. 96 apartamentet që janë jashtë sitit kanë të bëjnë me rindërtimin e pallateve në vendin ku aktualisht janë të pozicionuar pallatet e vjetra. Në dy zonat e siteve janë 14 pallate që do të ndërtohen dhe 7 pallate janë jashtë siteve. Ndërkohë, 346 shtëpi janë individuale të cilat do të ndërtohen në vendin ku aktualisht e kanë banesën.

NJOFTIM

TË NDERUAR BANORË,

Në vijim të punës për zbatimin e programeve të rindërtimit në qytetin e Krujës, Ju njoftojmë se pallatet me nivel dëmi DS4 dhe DS5 do të demolohen!

Për pasojë, kërkojmë gjithë mirëkuptimin Tuaj, që apartamenti që keni në pronësi, të boshatiset nga çdo objekt apo send që mendoni se është i nevojshëm për Ju!

Afati i fundit është deri me datë 28 Shkurt 2021!

Pas kësaj date, Bashkia Krujë do të nisë demolimin e pallatit dhe nuk mban më përgjegjësi për objektet apo sendet që dalin jashtë funksionit nga zbatimi i këtij proçesi!

Ju faleminderit!

Kryebashkiaku Bushi/ Situata ne Bashkine Kruje, pas emergjencave civile.

Përgjatë 5 ditëve me reshje intensive të shirave, edhe Bashkia Krujë u ndesh me problematikat që sjellin këto fenomene natyrore në territor dhe tek banorët. Ndryshe nga çdo vit tjetër, sasia e reshjeve nuk solli dëme në objekte banimi prej përmbytjeve në zonën fushore të Krujës. Për Kryebashkiakin Bushi e gjithë puna ka nisur, menjëherë sapo janë kontaktuar nga Ministria e Brendshme, mbi përfshirjen e zonës së Krujës, në hartën e rrezikut të përmbytjeve. “Sapo jemi njoftuar nga Agjencia Kombëtare e Mbrojtjes Civile, se zona fushore e Krujës është në zonën e rrezikut të përmbytjeve, kaluam në gjendje gatishmërie sipas Planit Lokal për Përballimin e Emergjencave Civile, duke mobilizuar gjithë strukturat bashkiake në koordimin me instancat qendrore. Fillimisht, kemi njoftuar të gjithë banorët, përmes administratorëve, policisë bashkiake e kryepleqve, mbi rrezikun që kemi dhe sensibilizimin për të na njoftuar menjehëre sapo të kishim prezence të ujit në toka bujqësore apo shtëpi. Kemi vënë në dispozicion gjithë kapacitetet tona njerëzore dhe logjistike, për të qenë sa më pranë banorëve dhe gjatë gjithë ditëve kemi ndërhyrë aty ku ishte nevoja më e madhe”.

 

Ndër masat e marra gjatë reshjeve ka qenë ndërhyrja në linjën e ujësjellësit të qytetit të Krujës, e cila u dëmtuar si pasojë e rrëshqitjeve të dherave në Malësinë e Krujës dhe ndërhyrja ka qenë e menjëhershme dhe për pasojë nuk pati probleme me furnizimin me ujë të pijshëm. Kryebashkiaku shton “Në zonën fushore të Krujës, patëm prezence të ujit në toka bujqësore në fshatin Murqinë, Mallkuç, Derven dhe Miliskaj, por në asnjë rast nuk kishim përmbytje të shtëpive apo bizneseve. Sipërfaqja e tokës me prezencë uji ishte rreth 350 ha në Njësinë Administrative Bubq dhe 70 ha në Njësinë Administrative Thumanë. Ndërkohë në Fushë Krujë, si asnjëherë në këto dy dekada dimri, lumi Zezë nuk doli nga shtrati dhe qindra familje e dhjetra biznese nuk u përmbytën. Kjo falë investimit shumë të mirë që kemi bërë vitin që shkoi. Në pjesën kodrinore dhe malore kishim rrëshqitje të dherave si Bubq Kodër, fshatrat Shkretë, Kroi i Madh, në një pjesë në Nuajë të Njësisë Cudhi dhe bllokim të pjesshëm të KM 1 të rrugës Krujë – Qafështamë. Sot janë të gjitha rrugët rurale të kalueshme, falë punës së bërë pa orar dhe në kushte terreni apo atmosferike tejet të vështira. Puna për të normalizuar situatën do të vijojë edhe gjatë fundjavës, në zonat kudrinore të Njësisë Bubq. Në qytetin e Krujës, kishim një rast të dëmtimit të një biznesi si pasojë e rrëshqitjeve të dherave dhe e gjithë zona është ngritur perimetri i sigurisë.

 

Bashkia Krujë është një nga bashkitë e cila ka një territor të larmishëm e cila fillon nga -5 m mbi nivelin e detit me zonën e Miliskajt e deri në 1723 m mbi nivelin e detit me Majën e Liqenit në Qafështamë, çka fenomenet natyrore sjellin shumë problematika në terren.

Bashkia Krujë/ Situata e Emergjencave Civile prej Reshjeve të Shiut.

GJENDJA NË TERREN SI PASOJË E RESHJEVE TË SHIUT!

Sipas stacionit meterologjik në Krujë, sasia e reshjeve të rëna është 185.5 mm!

Si pasojë e reshjeve të denduara, situata ishte problematike në Murqinë, Mallkuç dhe Derven, ku uji ka mbuluar vetëm tokë bujqësore dhe një familje është evakuuar!

Ndërkohë, të gjitha institucionet ishin në gatishmëri dhe puna nuk ka ndaluar për asnjë moment, ku ekipi i Emergjencave Civili ka monitoruar situatën dhe në vendet ku ka pasur nevojë, ekipet e punës kanë ndërhyrë!

 

➡️ NË KRUJË

🟢ka pasur rrëshqitje dheu pranë një subjekti privat dhe dy banesave!

🟢Në bashkëpunim me OSHEE, janë sistemuar disa shtylla të cilat rrezikonin të rrëzoheshin.

🟢Ujësjellës Kanalizime ka riparuar një sërë problemesh në rrjetin e shpërndarjes në Kasme, ndërkohë problematike është vendburimi në Shkretë, ku njëra nga linjat e furnizimit të depove është jashtë funksioni dhe rruga për të shkuar atje është bllokuar totalisht! Furnizimi me ujë i qytetarëve ka vijuar, por me orare të ndryshme furnizimi! Në rast se furnizimi me ujë do të ketë probleme, javën e ardhshme do përdorim rrjetin e ri të ujësjellësit!

🟢 Rruga Krujë – Fushë Krujë nuk ka asnjë problem dhe ekipi i mirëmbajtjes ka pastruar gjithë trasenë e rrugës nga inertet!

  • Rruga Krujë – Qafështamë, masivi i gurëve shkaktoi bllokim të njërit krah të rrugës, në KM 1. Segmenti është hapur dhe i kalueshëm lehtësisht!

➡️NË CUDHI

🟢 RrugaNuajë – Qafështamë e kalueshme pa probleme, por kujdes duhet në 3 pika të këtij segmenti!

🟢 Rruga për në Shkretë dhe Kroi i Madh ishte e bllokuar, si pasojë e rrëshqitjeve të dherave! Aktualisht, është e hapur dhe e kalueshme për mjetet motorrike.

➡️NË BUBQ

🟢 Problematike ishte situata me tokat bujqësore në Mallkuç dhe Murqinë!

🟢 Nuk kishte asnjë shtëpi të përmbytur!

🟢 Segmentet rrugore janë të kalueshme pa problem.

🟢Lumi i Gjolës është brenda shtratit, në pjesën më të madhe të gjatësisë së këtij lumi!

➡️ NË THUMANË

🟢Problematike ishte situata në Fushë Derven, ku ka prezencë të ujit në tokat bujqësore, sidomos në pjesën pranë Lumit Gjolë. Është evakuar një familje, e cila ishte rrethuar nga uji.

🟢 Akset rrugore janë të kalueshme!

🟢 Në Miliskaj ka prezencë të ujit në tokat bujqësore!

➡️ NË NIKËL

🟢 Problematike është shtrati i lumit Zezë pranë fshatit Vrion, por me mjetet e Bordit të Kullimit është ndëhyrë në forcimin e argjinaturës!

➡️Në Fushë Krujë

🟢 Asnjë problematikë dhe Lumi Zezë si asnjëherë më parë me këto sasi reshjesh, nuk ka dalë nga shtrati, falë investimit që kemi bërë!

 

#NëGatimshmëri