Bashkia Krujë/ Deri tani 58 të infektuar, 6 të shëruar!

Numri total i të infektuarve në Bashkinë Krujë është 58, duke u rritur më +18 brenda 24 orëve të fundit. Nga të dhënat paraprake kemi vetëm një vatër infeksioni dhe vijon hetimi epidemiologjik nga 2 grupe mjekësh të ngritura nga Njësia e Kujdesit Shëndetësor Krujë.

Njësia më e prekur është qyteti i Krujës me 23 qytetar të infektuar dhe pas saj Fushë Kruja me 18. Ndërkohë, 3 janë shtruar në Spitalin e Infektivit në Tiranë.

Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve/ Nga nesër mund të aplikoni për pagën 40.000 Lekë


Subjektet dhe individët që përfitojnë nga vendimi i qeverisë pagën e jashtëzakonshme prej 40 mijë lekësh mund të aplikojnë nga dita e martë me anë të një formulari “Kërkesë për Përfitim të Ndihmës Financiare 2” tek portal i Tatimeve. Ata që plotësojnë kriteret do të njoftohen në llogarinë e tyre të deklarimit elektronik në e-filing pranë këtij portal dhe në vijim kështu atyre u jepet mundësia të aplikojnë duke filluar nga data 21 Prill e në vijim. Sipas administratës tatimore, aplikimi mund të kryhet nga subjekti dhe përfitojnë edhe punonjësit e tij. 

Kush përfiton :
Të punësuarit e subjekteve me të ardhura vjetore mbi 14 milionë lekë, të mbyllura sipas urdhrave të qeverisë.

Të punësuarit e subjekteve të lejuar për të ushtruar aktivitet, të cilët janë larguar nga puna nga data e hyrjes në fuqi të Urdhrave të Ministrisë deri në datën 10 Prill 2020.

Të punësuarit e subjekteve me të ardhura vjetore deri në 14 milionë lekë, të lejuara për të ushtruar aktivitet të cilët kanë qenë në punë që në datën e hyrjes në fuqi të Urdhrit të Ministrisë së Shëndetësisë.

Të punësuarit e subjekteve që ushtrojnë aktivitet në sektorin e strukturave akomoduese, të cilët figurojnë në listëpagesat e subjekteve, deri në datën e Urdhrave të lëshuara nga qeveria.

linku https://www.tatime.gov.al/d/8/45/45/1374/paketa-e-ndihmes-financiare-nr2-njihuni-me-menyren-e-aplikimit-per-te-perfituar-ndihmen-financiare-sipas-vkm-nr-305-date-16042020


Bashkia Krujë/ Gëzuar Pashkët Ortodokse

Bashkia Krujë uron të gjithë besimtarët ortodoksë në Shqipëri “Gëzuar Pashkët”.

Përmes një fotoje të kishës së Shën Mërisë pranë Krujës, Kryetari i Bashkisë Z. Bushi, uroji që kjo festë shprese e reflektimi, të sjellë më tepër kujdes ndaj vetes, shëndet e më shumë optimizëm në këto ditë të vështira!

Në Bashkinë Krujë janë një sërë kishash pasi historia e këtij qyteti ka rreth 1000 vite ku popullsia ishte e Krishterë. Këtë e provon fondi i hershëm i toponomastikës së krishterë nga shek I- VII, pra para periudhës së dyndjeve sllaveve.
Shëmri (Shën Maria), kisha e Shën Ndreut në Kala. Kruja ka qenë pjesë peshkopatë vartëse ose suftagane e Peshkopatit të Dioqezës së Epirit të Ri. Kjo ndarja e re i përkiste epokës së Dioklecianit.

Në ballafaqimin e Kostandinopojës me Romën, Kruja si pjesë e Provincës së Epirit të Ri anonte nga Patriarkati i Kostandinopojës. Kjo sidomos nga Perandori Ilir Anastasi I që forcoi marrëdhënient me Kostandinopojën.

Kruja del më në lag si qendër fetare, pas dyndjeve sllave ku qendrat e vjetra u rrënuan si Amantia, Skampa dhe del më në pah Cerniku, Deja, Kruja, Kolonja, Devolli dhe Cerniku.

Gjithashtu, emri Croia del për herë të parë në dokumentat kishtare në Peshkopatin e Durrësit, në shek VI.

Bashkia Krujë i uron besimtarëve katolik “Gëzuar Pashkët”

Kryetari i Bashkisë Krujë ka uruar ditën e sotme të gjithë besimtarët katolik “Gëzuar Pashkët”!


Përmes një fotoje nga kisha në Borizanë, Z. Bushi shprehet “Në festën që na kujton ngadhënjimin e jetës dhe që frymëzon besim e shpresë, për ditë më të mira! Është e dita e përjetësisë, dita e besimit në Zot dhe besimit te vetvetja”

Për shkak të Pandemisë, kjo festë e çmuar për besimtarët katolik nuk mund të festohet në vende publike dhe as nuk mund të mbahet meshë në kishat e territorit të Bashkisë Krujë!

Bashkia Krujë/ Zjarri në Malin e Krujës dogji 50 ha!

Për dy ditë me radhë, në Malin e Krujës pati 4 vatra zjarri e cila përshkroi 50 ha tokë. Pjesa jugore e Malit, u përfshi nga flakët e mëdha të cilat edhe falë erës së fortë u përhap thuajse deri në gjysmën e Malit. Dëmet e shkaktuara ishin në 50 ha tokë e djegur, me barishtet, ferrat dhe 6 ha fidanë të rinj pishe, të cilat ishin mbjellë nga Bashkia Krujë në vitin 2017. Gjithsesi vlerësimi i dëmit do jetë më i saktë, pas përfundimit të ekspertizës.

Dhjetra punonjës të Agjencisë Kombëtare të Zonave të Mbrojtura, Shërbimeve Publike të Bashkisë Krujë dhe zjarrëfikës u munduan të izolojnë vatrat e zjarrit, por terreni i vështirë dhe era e fortë e vështirësoi së tepërmi. U desh ndërhyrja nga ajri i forcave të Ministrisë së Mbrojtjes që vuri nën kontroll zjarrin.

Mbi shkakun e zjarrit, mendohet se është e qëllimshme, por ende po hetohet nga Prokuroria e Krujës.


Bashkia Krujë/ Deri tani në territorin tonë janë konfirmuar 5 raste të infektuar me Corona-Virus!

Bashkia Krujë njofton se në territorin e saj, janë konfirmuar 5 qytetar të infektuar me Corona Virus. Të pesë rastet janë në Fushë Krujë dhe pjesëtar të një familje. Rasti është izoluar dhe gjurmuar dhe për pasojë vatra e infenksionit është nën kontroll dhe mbikqyret vazhdimisht.

Sipas Redion Rroshit, Drejtori i Njësisë Vendore të Kujdesit Shëndetësor Krujë, u shpreh se vend për panik nuk ka, por kujdesi duhet shtuar akoma më shumë, kjo sidomos në zonat urbane. Gjithsej në Krujë janë testuar 25 raste të dyshuara, por vetëm pjesëtar të një familje janë infektuar. Mendohet se rasti ka erdhur nga Italia, pasi një e afërme e familjes ka emigruar nga vendi fqinj.

Mjekët e NJVKSH Krujë

Bashkia Krujë/ Deri tani asnjë i prekur në territorin tonë! Frikë JO, Kujdes PO!

Bashkia Krujë njofton se deri më tani në territorin e saj, nuk ka asnjë rast të konfirmuar me Corona Virus. Por kërkohet që nga ana e qytetarëve të saj, vigjilenca duhet të jetë e lartë nga secili prej banorëve, duke mbajtur higjenën personale dhe duke evituar grumbullimet në vendet publike!

Kjo është një betejë, me një ‘armik’ të padukshëm dhe bashkë do ja dalim! Nesër shmang çdo lëvizje, e rëndësishme është vetëm shëndeti! Në rast se keni shqetësime si temperaturë, kollë apo vështirësi në frymarrje, lutem kontaktoni nr 127!

Nga ana e saj, institucioni ynë, në zbatim të urdhërit të Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, ka mbyllur të gjitha çerdhet dhe kopshtet,si dhe po bashkëpunon me Policinë e Shtetit, duke mbyllur Bar -Restorantet deri në një njoftim të dytë! Gjithashtu, janë dezinfektuar rrugët, koshat e mbeturinave, hapësirat publike dhe godinat e shërbimeve publike, në zonat urbane!

Dezifektimi i rrugeve kryesore ne Kruje

Kërkohet shmangia e blerjeve nëpër tregjet e hapura apo të mbyllura të produkteve bujqësore dhe blegtorale!

FRIKË ASPAK, KUJDES PO! SHUMË FARE MADJE!

Tërmeti/Mbyllen fazat e verifikimit të dëmeve dhe aplikimit në ‘Shtëpia Ime’

Bashkia Krujë njofton mbylljen e fazës së dytë të proçesit të rindërtimit. Janë 4276 aplikime në territorin e Bashkisë Krujë. Njësia më e prekur është Thumana me 1101 familje të prekura. Qyteti Krujë ka 1110 familje të cilat kanë deklaruar që janë prekur nga tërmeti. Fushë Krujë 849, Bubqi me 595, Nikël me 258 dhe Cudhi 391 aplikime.

Faza e dytë është vlerësimi i dosjeve të aplikimeve, për të cilën asistohen nga Ministria e Rindërtimit. Referuar urdhërit të Kryetarit të Bashkisë Krujë, përfitues nga programet e rindërtimit do jenë vetëm familjarët që realisht kanë pësuar dëme nga tërmeti. Raporti bashkangjitur.

Cash Over And Short Policy

cash short and over

In that way, Cash Short and Over is treated like an expense or a revenue. This is a specific account that this is used to account for any errors discovered between the cash in the cash register and the cash receipt amount. When closing out the register, if we’re over or we’re short, we have to use an account to force that match with the debits and credits. Cashier balancing is a process usually conducted in businesses such as grocery stores, restaurants and banks that takes place at the closing of the business day or at the end of a cashier’s shift.

cash short and over

It is important for recording the transaction as well as the security in having the paper trail. Separation of Duties – Don’t have the person with custody of cash to be also the one that’s doing the record keeping of it. Cash management in an organization is the process of handling cash. I will continue to create new accounting products in the upcoming weeks! If you liked this product, you should stop back to see what new and exciting products have been added. This activity was created for Petty Cash replenishment reinforcement involving https://www.bookstime.com/ and includes replenishment transactions for the months of January, February, March, and April.

Federal corporate income taxes are reported separately on the income statement. The Petty Cash Fund account is debited each time the fund is replenished. The average collection period can be calculated using the accounts receivable turnover by dividing the number of days in the period by the metric. In this example, the average collection period is the same as before at 36.5 days (365 days ÷ 10). Let’s take a look at an example of using the cash over and short account.

What Kind Of Account Is Cash?

On the other hand, if its balance is on the credit side, it will be presented as miscellaneous revenue instead. The cash overage or cash shortage may also come from the sale and other expense transactions too. However, to make it easy, we will only look at the petty cash transaction as the journal entry is usually the same. For example, the cash shortage needs the adjustment on the debit side while the cash overage needs the adjustment on the credit side.

Changes in the Cash in Bank account are reported on the statement of retained earnings. A net income increases the balance of the Retained Earnings account.

The normal balance of the Cash Short and Over account is a credit. MAY be warranted for any single shortage of $250 or more and/or continued over/short instances by any one employee. The Director of the department must address each such occurrence in writing under the advisement of Human Resources.

Amounts deducted from employees’ earnings and held for payment by the employer become liabilities to the business. The Adjustments section of the work sheet contains the adjusted balances of all general ledger accounts. To use vertical analysis on the income statement, each amount is reported as a percentage of net income. The balance in the Transportation In account increases the cost of the merchandise purchased during the period.

Is Cash Balance An Expense?

The one-dollar difference goes to the cash over and short account. Thejournal entryto record this sale would debit cash for $101, credit sales for $100, and credit cash over short for one-dollar. A petty cash fund is frequently established to make routine payments of relatively small amounts. It is an amount of cash that is physically separated from other forms of cash and immediately available for disbursement upon proper authorization.

 • The value of merchandise on hand is most accurately determined by a physical inventory.
 • The amount a company is over or short will impact its net income .
 • In the example, if you have $300 in vouchers for office supplies and $140 for transportation expense, add $300 to $140 to get $440 in total vouchers created during the period.
 • DebitCreditPetty Cash400Cash400To increase the size of the petty cash fund by $400.A company may feel it is time to close the petty cash fund.
 • Over and short—often called “cash over short”—is an accounting term that signals a discrepancy between a company’s reported figures and its audited figures.
 • It is then shut and listed on the income statement as a miscellaneous cost.

In the journal entry below, the vouchers total $130 but the fund needs $135, so the entry includes a $5 debit to the cash over and short account. Cash Short and Over is used to balance the journal entry when actual cash received does not agree with the cash amounts indicated on the paperwork for the day. These discrepancies may be due to errors in recording sales or cash receipts, to errors in making change, or to theft by a sales clerk. The Cash Short and Over account is not a cash account, but it is debited or credited to make the journal entry balance to the actual cash amount of the transaction. This account can be classified as either an expense or an income account. When the fund requires more cash or at the end of an accounting period, the petty cash custodian requests a check for the difference between the cash on hand and the total assigned to the fund. At this time, the person who provides cash to the custodian should examine the vouchers to verify their legitimacy.

This example shows how it is expressed in writing and how a register printout would show them. The source documents for recording cash sale transactions and cash receipts from charge customers are the same. A purchases returns and allowances transaction is posted only to the accounts payable subsidiary ledger.

What Is Cash Management?

Petty cash/cash drawer fund controls and procedures ensure that petty cash/cash drawer funds are properly established, maintained, and that the university’s assets are adequately safeguarded. The balance sheet summarizes a company’s assets, liabilities and shareholders’ equity.

This method may not work for your company, but it gives a perspective of using care when working with cash. CASH SHORT/OVER ACCOUNT, in retail sales, is where any differences between the cash register tape totals and the actual cash receipts is charged against the cash short and over account. If the ending balance of the account is a debit it is shown on the Income Statement as a miscellaneous expense. If the ending balance of the account is a credit it is shown on the Income Statement as Other Revenue. Petty Cash Account Type Petty cash is a current asset and should be listed as a debit on the company balance sheet. To initially fund a petty cash account, the accountant should write a check made out to “Petty Cash” for the desired amount of cash to keep on hand and then cash the check at the company’s bank.

cash short and over

Internal control over assets includes controls over cash, inventory, and fixed assets; however, this chapter specifically looks at cash controls. All businesses need preventive controls for cash received from cash sales and cash received from collections on account, and for cash payments of all types. For accounting purposes, revenue is recorded on the income statement rather than on the balance sheet with other assets.

What Is An Inventory Short?

When looking at a project based business one should look closely at these two accounts to understand where they are positioned. Internal controls are the mechanisms, rules, and procedures implemented by a company to ensure the integrity of financial and accounting information, promote accountability, and prevent fraud. Annually certifying with Accounting that the fund balance is equal to the account balance, that they are still the custodian, and that the fund is reconciled no less than monthly. All small amounts of cash funds should be locked in a box and kept in a secure place.

cash short and over

This can be the equivalent of a salary, or it can be as simple as lunch paid for with your company credit card. Assets could be money in a cash register or bank account, or items such as property, fixtures and furniture, equipment, motor vehicles, and stock or goods for resale. In KFS, a distinction is made between Petty Cash accounts and Cash in Drawer accounts.

What Are Assets And Liability?

The Retained Earnings account always increases at the end of the fiscal period. The amount of profit earned before expenses are subtracted is the gross profit on sales. The size of the change fund does not change unless the business finds it needs more or less than its original estimate.

To create a petty cash fund, we’re taking it out of our normal cash account. We will credit the cash account and debit the newly-created, Petty Cash account. Petty cash is a fund that you used to make small expenditures that cannot wait for the formal check writing process. If you’ve ever worked the place with petty cash drawer you know it’s usually a little lock box with some insignificant amount of cash. If you need to make small, routine purchase, you’re just going to pull it from there rather than having to wait for the for approval and payment process. Dealing with cash management and business it’s a really a two-fold approach.

 • Which of the following differences are recorded in the cash short and over account?
 • All small amounts of cash funds should be locked in a box and kept in a secure place.
 • It’s also the name of the account where the firm records these cash discrepancies.
 • Should be given if an employee whose primary responsibilities include receiving and depositing University funds has cumulative cash over or short of $25 or more in one transaction per month.
 • You make the expenditure with personal funds and then submit for reimbursement.
 • The balance in the Transportation In account increases the cost of the merchandise purchased during the period.

(Sometimes we refer to this fund as an imprest fund since it is replenished when it becomes low.). Most retailers’ accounting systems have a cash over short account setup because they generally deal with cash sales everyday. Over and short—often cash short and over called “cash over short”—is an accounting term that signals a discrepancy between a company’s reported figures and its audited figures. The term also is the name of an account in a company’s general ledger—the cash-over-short account.

This account is not changed unless there is a change in the value of the petty cash/cash drawer. All entries to reimburse the petty cash are charged to an operating account, not the original petty cash account. Notice that the petty cash account is debited or credited only when the fund is established or when the size of the fund is increased or decreased, not when the fund is replenished. A cash short and over account offers a way to track the cash management skills of employees.

Prior to KFS, both petty cash and cash in drawer were considered petty cash. Once approval has been received from Accounting, request a new petty cash/cash drawer account. Attach to the request the email approval you received from Accounting. Annually certifying with Accounting the petty cash/cash drawer balance, and that they periodically audit the balance and reconciliation. Periodic unannounced audits of the petty cash/cash drawer fund should be conducted by the supervisor. The receipts should contain the date, name of individual receiving cash, amount of cash and business purpose. Petty Cash funds may be established for payment of minor or infrequent expenses where it is otherwise impractical to obtain a university check or use a procurement card.

Used to reduce the petty cash/cash drawer on hand.This account is not changed unless there is a change in the value of the petty cash/cash drawer. At all times, the employee responsible for petty cash is accountable for having cash and petty cash vouchers equal to the total amount of the fund. Usually one individual, called the petty cash custodian or cashier, is responsible for the control of the petty cash fund and documenting the disbursements made from the fund. By assigning the responsibility for the fund to one individual, the company has internal control over the cash in the fund. If there is a cash shortage at the end of the day, the amount of cash recorded on the cash register tape for the day’s cash sales will be less than the amount of cash in the drawer. A credit to Cash Short and Over indicates that there was more cash on hand than was expected.

I rang up a $95 pair of yoga pants correctly for $95, but I miscounted the cash I received for the pants. The customer unwittingly gave me $96 for the purchase, an error we both failed to catch.

A petty cash voucher is a document or form that shows the amount of and reason for a petty cash disbursement. Julia is responsible for administering the petty cash fund for her employer, Deia’s Drafting Company. When she reconciled the petty cash at the end of the month, Julia noted that she had $8 less in her fund than she should have. She’s not sure how this could have happened and what the next steps are. Remember, for all journal entries, total debits must equal total credits. To record the cash register overage the business needs to enter the cash over of 14 as part of the journal entry used to record the sales as follows. The cash overage/shortage account is an expense account in the income statement of the business.

If there are receipts that need to be credited against the account, prepare a Distribution of Income and Expense e-doc, and attach the receipts as backup. Students will use the blank journal page for each month to make the replenishing entry. Versus the expected amount of cash based on checks cashed, deposits received, etc. Jake owns a lawn maintenance company, and Luke owns a machine repair shop.